Zijn dromen echt bedrog?

02-08-2018

In een eerste fase van de slaap dealt de lichaamsetemperatuur en de bloeddruk voor het eerst. Het laat toe dat er hypnagogisch beelden kunnen verschijnen op het netvlies wanneer de ogen gesloten zijn. Deze beelden zijn kleurrijk en bewegend. In de diepere slaap zijn de hersenen minder actief en worden oogbewegingen langzamer. Deze evolutie gaat verder in de volgende fase van de slaap, tot aan de REM-slaap. De REM-slaap ontleent zijn naam aan de oogbewegingen. Er vindt echter een lichamelijke verlamming plaats tewlijk de hersenactiviteit dan weer heel hoog is. De ogen schieten heen en weer en dat lijkt de redden te zijn voor het ontstaan van dromen. De langste REM-slaap vindt plaats vóórdat je ontwaakt. Daarom onthoud je dit sort dromen ook het best.

Wat dromen precies is, kan nog niet verklaard worden. Hierover zijn er verschillende theorieën. Zo zouden door dromen nutteloze informatieve die we over dag vergaren. Volgens een andere theorie dromen we zo diep dat we hierdoor onze andere lichaamsfuncties gaan bedreigen tijdens onze REM-slaap. Anderzijds durft men wel eens te beweren dat dromen voortkomen uit elektrische impulsen tussen de twee hersenhelften.

Dromen zijn representatief voor onze creatieve geest, maar moeten we er ook echt naar handelen?

Binnen elke religie staan dromen central doordat het concept is opgenomen in verhalen. Dit is zo voor de Talmoed, Koran en de Bijbel. Het waren niet enkel religieuzen die dromen probeerden te verklaren, ook psycho-analisten probeerden te verklaren waarom dromen zo belangrijk voor ons zijn. Dromen maken nu eenmaal deel uit van ons leven. Volgens Freud beschermen dromen onze slaap en kunnen we het onbewuste onderverdelen in drie belangrijke delen. Ons eigen ik, noemt Freud 'het ID'. Het omvat agressiviteit, seksualiteit en verlangen. We kunnen het ID onderdrukken. Dit gebeurt door het ego. Het ego en ook het superego bepalen welk gedrag toelaatbaar is. Wat toelaatbaar is wat ons geweten aldus toelaat, wordt vooral zichtbaar in ons alledaagse wakkere leven. Als we alles zouden doen wat in ons opkomt en we dus steeds ons ID zouden gehoorzamen, zou zich dat weerspiegelen in onze dromen. Toch krijgen we in onze slaap een verstoorde volgorde van onze verlangens te zien. Dit zijn vaak de wensen van het ID. Vaak worden de beelden in onze dromen in een onlogische volgorde weergegeven, maar blijven ze een weerspiegeling van wat we eigenlijk wensen. Onze droombeelden verbergen vaak een stukje van onze eigen realiteit, net omdat er achter de soms verstoorde beelden een verklaring zit.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin