Kefir maken; je eigen Yakult

24-05-2018

Waterkefir is een gezonde, zelfgemaakte vorm van probiotica. Kefir kweek je zelf. Het zijn bloempjes die leven van de suikers in fruit. Kefirbloempjes kunnen leven van water, fruit en citroen. Ze nemen de suikers op waardoor er een natuurlijk gistingsproces ontstaat. Dit proces ontstaat door de gisten die aanwezig zijn in de bloempjes. Ook bevatten de kefirkorreltjes melkzuurbacteriën. Om zelf kefir te maken, houdt je in je achterhoofd dat 1 deel kefirbloempjes telkens gepaard moet gaan met 10 delen water. Het geeft de kefirkorrels de ruimte om te groeien. Je voegt aldus fruit toe. Best maak je gebruik van bessen. Blauwe bessen, veenbessen, frambozen en ook druiven zijn zeer geschikt voor het maken van zoete kefir.

Verder voeg je een halve citroen toe en voeg je naar eigen believen suiker toe. Dit laatste is geen must, maar het zorgt ervoor dat het geheel meer weg heeft van een luchtige limonade.

Toch is het gevaarlijk de kefir dagenlang te laten staan. Nadat het geheel klaar is, kan je het gemiddeld 2 tot 3 dagen laten staan.

Hoe langer je de kefir laat staan, hoe meer het gistingsproces optreedt. Hierdoor krijgt het drankje meer bubbels. Gas ontwikkelt zich als gevolg van de gisting.

Kefir heeft hetzelfde effect als de Japanse Yakult. Het werkt in op de spijsvertering en bevordert een goede en gezonde stoelgang. Bovendien heeft het drankje een rustgevend effect door de stof tryptofaan.

Om het drankje nog gezonder te houden kan je gewone korrelsuiker vervangen door honing of kokosbloesemsuiker. Zeker het proberen waard!

Kefir kan je makkelijk in je natuurwinkel verkruigen. Zelfs ook op het internet en bij tweedehands zoekertjessites; https://www.2dehands.be/markt/2/kefir/

Ook ik bedeel je graag van zelfgekweekte kefir.

Gewoon vragen dus!

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin