Ik ken mijn gevoel

02-04-2018

We gaan ervan uit dat we al onze emoties kennen, dat we ze dus ook kunnen erkennen en we er dan ook rekening mee kunnen houden.

We houden rekening met onszelf. Iets wat niet meer dan normaal is, maar toch komt onze omgeving hier vaak in tussen. Een prestatiegerichte maatschappij en de bijhorende groepsdruk, zorgt ervoor dat we onszelf willen gaan beschermen. Maar al te vaak willen we onze emoties uitschakelen om het onszelf makkelijk te maken. Bewust emoties ontkennen kan problemen geven en dus is het belangrijk om te weten wat we door en voor onze emoties willen.

Het lijkt makkelijk om je emoties te gaan overrelativeren. Wanneer we deze houding aannemen, stellen we dat mensen met hun emoties moeilijk zijn. Emoties zijn er aldus te veel aan en laten je ter plaatse trappelen. Je schenkt er dan zo veel aandacht aan dat ze je ervan weerhouden vooruit te gaan en oplossingen te vinden. Overrelativeren loopt vaak samen met overanalyse. Deze analytische kijk houdt vaak geen rekening met wat je als persoon voelt en beleeft, maar bekijkt de feiten zoals ze zich voordoen. Hierdoor kan je koel en afstandelijk overkomen. Deze manier van analyseren voorkomt dat er ruimte is voor behoeften aan zaken die gepaard gaan met emoties. Wanneer we als persoon meer gaan relativeren, gaan we niet of nauwelijks compenseren. Het doel van iemand die overrelativeert is 'onafhankelijk' willen zijn.

Analyse is belangrijk, maar dan wel op de juiste manier. Maak geen overanalyse van de situatie, maar analyseer je eigen emotiegeschiedenis om te weten wat je voelt en waarom. Indien je dit als persoon niet doet, krijg je het niet alleen zelf moeilijk omwille van het ontkennen van je emoties, maar zal je ook niet langer als 'menselijk' persoon worden aanvaardt. Dit omdat je een masker ophoudt.

Uiteindelijk stoelt alles wat je doet op je eigen emoties. Je bewust zijn van je eigen lichaam, de werking en zijn reacties is dus heel belangrijk om vooruit te komen.

Emoties wegredeneren is evenmin een oplossing. Een logische verklaring is niet steeds nodig of kunnen we gewoon niet altijd vinden. Af en toe emotioneel zijn, is geen overbodige luxe. Te rationeel omgaan met emoties impliceert dat emoties eigenlijk helemaal niet logisch zijn en daarom ook niet waar. Als je te rationeel bent cijfer je niet alleen je emoties, maar ook jezelf weg. Rationeel denken mag emoties niet in de weg staan en dus moet er plaats zijn om beide kanten van een situatie als dusdanig te bekijken. Een situatie rationeel bekijken helpt ons vaak niet verder om een situatie volledig en intrinsiek te accepteren. Met ons gezond verstand relativeren we en gaan we een situatie met meer objectief bekijken. Toch moet je je ratio en je gevoelsbeleving laten samenwerking voor een gezonde verwerking. Vraag je dus heel bewust af hoe je je in een bepaalde situatie voelt en waarom. Het waarom achterhalen van je emoties zorgt er vaak voor dat je lichaam zich terug bewust wordt van wat er aan de gang is. Dit houdt natuurlijk niet in dat we onze emoties ten allen tijde los kunnen laten en we ons niet langer hoeven te beheersen. Op alles staat een maat en dus kan rationaliseren op bepaalde ogenblikken ook een gezonde oplossing is om onszelf terug te winnen. Omgaan met emoties moet aldus zinvol zijn, voor onszelf zowel als voor anderen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin