Ik ben zo moooeee...
Slaapmiddelen zijn vandaag alom aanwezig. We grijpen er heel makkelijk naar omdat we ons slaapprobleem snel en efficiënt willen aanpakken. Dat kan, maar vaak is er een diepliggende oorzaak voor ons slaaptekort. Stress, is veelvoorkomend, maar misschien ligt het ook gewoon aan ons eetpatroon.
Ik neem alvast een kijkje in het natuurlijke assortiment aan 'slaapverwekkers'.
Uiteraard kan je jezelf rust gunnen. Dat is een eerste factor. Je kunt rust vergemakkelijken door te werken met essentiële oliën, thee of extracten. In de eerste plaats denk ik dan aan lavendel. Lavendelextract op een zakdoekje, in een roomspray of als etherische olie, kunnen helpen om de slaap te wekken. Bovendien helpt lavendel eveneens bij het verzorgen van wonden.
Een andere bloem die je kan helpen om tot rust te komen is oranjebloesem. Het extract van deze bloem wordt ok wel 'neroli' genoemd en heeft verschillende geneeskrachtige en positieve werkingen op het lichaam. Oranjebloesem kan je in siroopvorm verkrijgen, als etherische olie of als capsules. Het extract helpt tegen reisziekte, maagklachten, koorts en tegen een slechte bloesomloop. Bovendien heeft het een heilzame werking wanneer je darmklachten of -krampen hebt, vermindert het rimpels en heeft het ene positieve werking op het hartritme. Ook angsten en shocktoestanden houd je ermee onder controle.
Slaapbevorderende middelen vinden we niet enkel onder de vorm van oliën en capsules, ook thees en andere dranken komen vaak voor. Zo heeft jasmijnthee een heilzame werking. Witte jasmijn en zijn uitgesproken geur helpt tegen stress en ademhalingsmoeilijkheden. Wanneer je slaaptekort te wijten is aan een verstopte neus, kan je ook een sanseveria in je kamer zetten, deze verbetert, net zoals klimop de luchtkwaliteit.
Je slaapprobleem aanpakken is niet altijd makkelijk en het vergt soms enige tijd en moeite om het juiste middeltje te vinden. Wie beroep wil doen op planten, kan valeriaanextract of beroep doen om passiebloemextract.
Zo helpt valeriaan je beter inslapen. Je kunt het gebruiken in vloeibare vorm, al kan een plantje op je nachtkastje ook al helpen.
Passiebloem is dan weer gekend door zijn blauwe, violetachtige kleur. De bloem kalmeert, harmoniseert, kan verdovend werken, maar heeft bovenal een goede werking op het zenuwstelsel.
Naast de betoverende bloemen van de passiflora (cfr. passiebloem), zijn er ook minder sierlijke planten die eveneens een heilzame werking kunnen hebben. Aloe vera helpt, net zoals vrouwentongen en klimop de lucht te reinigen. Bovendien kan je het ook in theevorm verkrijgen.
Als je bovendien fan bent van de eigenaardige smaak van anijs, kan ook dit kruid je helpen om de slaap te vatten. Drink bijvoorbeeld een warme kop anijsthee of laat een blokje anijs smelten in een kop hete melk. Anijs heeft bovendien nog een grotere meerwaarde als het op gezondheid aankomt. Het kruid vergemakkelijkt namelijk de spijsvertering en is een natuurlijke slijmoplosser, dus ook als je verkouden bent, kan je naar anijs grijpen om je hoest onder handen te nemen.
Volgende keer ga ik op zoek naar de onruststokers en de voedingswaren die aan de basis liggen van ons slaaptekort.
Adios!