Hersenspinsels
In onze hersenen gebeuren er elke seconde zaken waarvan we geen weet hebben. Verbindingen en paden worden aangelegd tussen delen waarvan we met moeite de naam kennen. In de eerste plaats spreken we over de linker-en rechterhersenhelft, waarbij de linkerhelft zorgt voor het functioneren van onze fysiek van onze rechterlichaamshelft en omgekeerd.
In de eerste plaats kunnen we onze hersenen onderverdelen in 5 onderdelen. 5 Delen die samenwerken en ons eveneens maken tot wie we zijn. Hierbij is onze frontale, de voorkant van onze hersenen de CEO van het geheel. De prefrontale cortex, een gebied ten midden van het voorgaande, is verantwoordelijk voor emoties en analytisch denken. De ontwikkeling van deze manier van denken stopt evenwel niet na onze adolescentie. De prefrontale cortex staat nauw in verbinding met de limbische hersenen. De cortex zorgt voor inzicht en focus. Je kunt je concentreren op een doel. In de temporale kwab worden er dan weer herinneringen aangemaakt en opgeslagen. Deze zijn verbonden met emoties en feiten. In de temporale kwab worden gedachten opgeslagen en ervaringen verwerkt. De temporale kwab zorgt ervoor dat we stabiele goed-functionerende mensen zijn. Dit deel regelt onze stemmingswisselingen. Depressiviteit in al zijn vormen, evenals andere verschijnselen waardoor het psychische zijn eerder labiel is, vinden hun oorsprong in de temporale kwab. Wanneer we dan weer spreken over zintuiglijke waarneming en het filteren van deze ervaringen, situeren we deze functies in de pariëtale kwab. Het is als het ware een manager van real time-ervaringen die ons helpt te gaan en staan waar we willen. Letterlijk ook, want door de pariëtale kwab kunnen we manoeuvreren en ons bedachtzaam verplaatsen. De pariëtale kwab heeft dus alles te maken met onze interpretatie van de zaken rondom ons. Wanneer we dit vergelijken met de occipitale kwab, zien we dat deze laatste instaat voor de verwerking van visuele prikkels. Wat we met onze eigen ogen zien, nemen we makkelijker voor waar aan. Het cerebellum, het kleinste deel van onze hersenen stuurt ons, in verschillende opzichten. Het verwerkt en regelt onze motoriek. Hierdoor kunnen we onze aandacht op iets vestigen. Door het cerebellum kunnen we leerprocessen verwerken.
Onze hersenen zijn aldus een belangrijke motor die zowel op onze mentale als op onze fysieke gezondheid een grote inpakt hebben. Het staat alvast vast dat hersenen van HSP-ers op een andere manier op prikkelingen reageren dan de hersenen en neuronen van niet-HSP-ers. Dit valt af te leiden uit een fMRI, een MRI waarbij de er ook wordt nagegaan hoe bloedbanen reageren op prikkelingen.
De neocortex, een hersendeel dat ervoor zorgt dat we contacten leggen met de buitenwereld, staat eveneens in voor onze eigen manier van communiceren. We denken, redeneren, communiceren en zijn met taal bezig door de ontwikkeling van onze neocortex. Toch zijn er meer diepliggendere hersendelen die minstens even belangrijk zijn dan deze in te temporale kwab en de neocortex.
Ook geluk ervaren we allereerst in onze hersenen. Het is een gevoel dat we kunnen analyseren, maar allereerst is het een gewaarwording. Meer over her ervaren van geluk, en het effect dat deze gewaarwording in onze hersenen heeft, ontdek je volgende keer.