Geen medicatie, maar gezondheidspsychologie

19-09-2017

Gisteren woonde ik alweer een les praktische psychologie bij aan het schoonheids- en welnessinstituut in Antwerpen. Tijdens onze les leerden we om gedrag te analyseren, dit in functie van veiligheid en preventie.

Een gedragsanalyse maken is meer dan alleen inspelen op de noden van je cliënt. Je gaat zijn gedrag bepalen en achterhalen wat de reden voor het gestelde gedrag is. "Waarom rookt iemand, wat is zijn motivatie en hoe zit het met het zelfbeeld van die persoon?"

Het is niet voldoende om iemand op het risico van een slechte gewoonte te wijzen. Vaak is het moeilijk om je situatie te veranderen, zeker als je er alleen voor staat. Daarom is het ook belangrijk om een vangnet te maken, zodat iemand er niet alleen voorstaat. Diëten kan je samen, stoppen met roken kan je ook samen. Op die manier heb je permanente opvolging en coaching, en hoef je niet telkens bij je consultant aan te kloppen.

Belangrijk is ook dat we aan kennisvermeerdering doen en duidelijk maken wat de effectieve risico's zijn. Het is niet altijd makkelijk om deze aan te kaarten, omdat problemen zich vaak pas veel later stellen en dus voor lange tijd 'onzichtbaar' zijn. Maak de kern van je boodschap dus zo concreet en persoonlijk mogelijk en zorg voor een kentering in gedrag door negatieve eigenschappen en vooroordelen om te zetten in iets positiefs.

Belangrijk is ook dat je nagaat wat het zelfbeeld is van de persoon die bij jou komt aankloppen. Op die manier kan je de persoon die voor je zit makkelijker motiveren. Dit kan door het tastbaar maken van doelen. Werk aan een stappenplan en peil naar succeservaringen van de persoon die voor je zit. Op die manier kan je het probleem heel concreet en doelgericht aanpakken.

Gezondheidspsychologie wijkt af van de gewone gezondheidszorg omdat het menselijke aspect hier veel meer aan bod komt. Vandaag de dag hebben we meer nood aan coaching. Dit door kenteringen in onze maatschappij en de doelen die we stellen. Veel meer moet. We moeten presteren, mogen niet toegeven en hebben ook veel meer middelen voor handen. Niet alleen om ons doel te bereiken, maar ook middelen waarmee we onszelf kunnen sussen, als troostmiddel of houvast. Deze houvast hebben we nodig, maar maakt het ons soms moeilijk aan een gezond levenspatroon vast te houden. We roken, eten te veel of snoepen om dat we radeloos of gestresseerd zijn. We voelen de invloed van allerlei stressfactoren en hebben meer nodig dan dat ene pilletje dat vroeger misschien wonderen had verricht.

Gezondheidspsychologie peilt daarom niet enkel naar het menselijke gedrag, het houdt rekening met zelfbeeld en motivatie, het peilt naar jou als persoon en speelt daar oplossingsgericht op in.

Volgende week meer over mijn cursus praktische psychologie.

Veel plezier vandaag! Fijne dag!

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin