Een wetenschappelijke zoektocht

15-04-2018

Ik schrijf weer een stukje over het zoeken naar geluk. Mijn boek brengt me verder bij een volgend hoofdstuk dat handelt over de wetenschap van geluk.

Het zoeken naar geluk ontstond in de decennia na WOII. Het zoeken naar geluk, kende ook een keerzijde. Tijdens de jaren '70 zochten nieuwetijdskinderen steeds meer naar nieuwe vormen van geluk. Geluk was een geestesverrijking en dus greep men naar andere middelen om een gelukzalig gevoel te bekomen. Geluk vonden ze in producten als lsd, marihuana en pado's. Ze waren verwend, door wat hun ouders voor hen verwezenlijkt hadden. Toch leverde deze zoektocht enkel een kortstondig effect op. De wereld veranderde, de economie veranderde en steeds meer kreeg men te maken met de gevolgen hiervan. De economische groei van de jaren '60 en begin jaren '70 liet zijn gevolgen blijken en steeds meer moesten we rekening houden met de gevolgen ervan. Tot midden jaren '70 werd de uitbreiding van de autosnelwegen en de verdere ontwikkeling hiervan, mee opgenomen in de politieke beleidsplannen van ons land. Grootse ideeën werden uiteindelijk niet uitgevoerd door een periode van economische crisis. We komen aldus steeds meer in aanraking met lawaai en geurhinder. We worden ons bewust en worden met onze neuzen op de feiten gedrukt als er bovendien in 1986 een vreselijk incident plaatsheeft dat grote gevolgen dreigt te hebben voor onze gezondheid; op wereldniveau. De kernramp in Tsjernobyl beïnvloedt ons; toen en ook nu nog. De onbeantwoorde vragen over geluk tracht men te beantwoorden door zelfhulpboeken. Een nieuwe discipline kan zich ontwikkelen: neurowetenschap - de studie naar het zenuwstelsel. Ook d.m.v. psychobiologie; de wetenschap waarbij mentale processen door biologische principes worden verklaard, geeft aan dat er meer nodig is dan enkel onze hersenen om gelukkig te zijn. Het is een samenwerking van omgeving, geest, ziel en hart. Ieder emotioneel wezen is dan ook anders. Dit door zijn eigen genetische oorsprong, door fysiologie en de chemie van het eigen lichaam.

Op deze manier komen we bij het verhaal van "Nature en Nurture". Word je met een schone lei geboren, of kom je ter wereld met de nodige bagage? Dit gedachtengoed bestaat al veel langer dan dat je zou denken. Grieks geschiedschrijver Aristoteles was de eerste die hiermee worstelde.

In elk geval kunnen we concluderen dat alles met elkaar verbonden is; natuur en mens. Elk aspect van onze eigen natuur is hierbij belangrijk en komt aan bod. We moeten onszelf als geheel zien en accepteren voor wie we zijn en daar hoort zowel het fysieke aspect, als het mentale, het geestelijke en het emotionele aan vast. Het ene is met het andere verbonden; trekt aan de alarmbel als we het proberen te negeren.

Het lijkt een vreemde gedachte dat ons lichaam ons voortdurend signalen geeft over hoe het met ons gaat, en toch; denk maar aan die hoofdpijn die je krijgt wanneer lawaai te veel wordt, of wanneer er geurhinder is. Ons lichaam heeft een geheugen dat geraadpleegd wordt; denkbeeldige schuiven waarin al onze persoonlijke informatie wordt opgeslagen. Hoe we lopen; rechtop of voorover gebogen, met zware benen, of haast huppelend; geeft vaak weer hoe we ons in het verleden hebben gevoeld en waaraan we als persoon werden blootgesteld. Ook je ademhaling is een belangrijk kanaal. Ben je gespannen - ratel je maar door, of stokt je adem omdat je niets meer durft te zeggen.

Ieder mens heeft ook gevoelige plekken op zijn lichaam; plekken waar stress merkbaar wordt.

Naast het belang van je eigen lichaam en het luisteren naar diens signalen wordt spiritualiteit steeds belangrijker. We bouwen onze eigen cultuur uit, los van de verplichtingen die de Kerk ons gedurende decennia gaf. Ook dit luik is onlosmakelijk verbonden met onze eigen persoon en met wie we zijn. We geven betekenis aan ons leven en dit niet enkel door geld te verdienen of door het uit te geven, want zoals voorheen al aangegeven, is geld vaak minder belangrijk dan dat we doorgaans zouden denken. Het is een hulpmiddel, maar geen allesomvattende factor die ons geluk cumulatief verhoogt. Spiritualiteit brengt je dichter naar je authentieke zelf. Allerlei prikkels komen dagelijks op ons af. Sommigen raken ons, anderen niet. Sommigen vormen ons, anderen niet. We raken aldus geïnspireerd. Het is de kunst om verschillende aspecten van jezelf met elkaar te verbinden; het sportieve, het emotionele, het spirituele...Naar gelang je behoeften ga jij jouw behoeftepiramide zelf invullen. Ook rust kan daarbij een belangrijke factor zijn. Rust zet je receptoren even uit. Je last een bewuste adempauze in en laat je lichaam even toe te bezinnen. Aan een half uurtje rust heeft je lichaam vaak genoeg om de koe terug bij de hoorns te vatten. Verlies jezelf dus niet uit het oog door niet te luisteren naar je lichaam en naar je eigenheid, want jezelf zijn is veel meer dan alleen GAAN, GAAN, GAAN!

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin